Zapotrzebowanie człowieka na wodę.
Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Czym jest nietolerancja pokarmowa?
Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (Ig G).
Jedzenie a stres

Jedzenie a stres
Stres towarzyszy nam w codziennym życiu. W wielu przypadkach pozwala on przezwyciężyć codzienne problemy, jednak często nadmiernie nas obarcza i nie umiemy sobie z nim poradzić. Kluczem do pokonania stresu jest poznanie jego przyczyn i znalezienie najlepszych sposobów, które mogą go zredukować. W przezwyciężeniu niektórych negatywnych efektów stresu może pomóc organizmowi regularne i prawidłowe odżywianie.
Niezależnie od źródła stresu fizycznego albo emocjonalnego, organizm reaguje wydzielając adrenalinę – hormon, który przygotowuje nasz organizm do walki albo ucieczki.
Celiakia – co to jest?

Co to jest celiakia?
Celiakia (inaczej nazywana chorobą trzewną) jest to choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten, występująca u osób genetycznie predysponowanych.
Gluten- mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Kasza. Jaką wybrać?

Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i witaminy E, błonnika, oraz takich minerałów jak żelazo, cynk, chrom, fosfor czy magnez, kasze są cenionym rodzajem pożywienia w codziennej diecie. Kasze zawierają także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre kasze zawierają gluten. Nie są więc odpowiednimi produktami dla osób chorych na celiakię. Do kasz, które zawierają gluten należy: kasza jęczmienna, kasza manna, kasza kuskus.
Rodzaje kasz- porównanie:
Dla kogo dietetyk?

Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że „dietetyk to taka osoba, która odchudza ludzi”. Oczywiście jest to prawda, jednak jest to tylko część zakresu działań dietetyka. W wielu schorzeniach np. w cukrzycy czy nadciśnieniu dietoterapia stanowi podstawę leczenia bądź jest ważnym aspektem w połączeniu z farmakoterapią.
Jednak, aby nie dopuścić do sytuacji, by choroba się pojawiła należy już od okresu niemowlęcego, a w zasadzie od momentu planowania przez rodziców potomstwa i podczas okresu życia płodowego dziecka zadbać o racjonalne odżywianie.