Zapotrzebowanie człowieka na wodę.

Zapotrzebowanie człowieka na wodę.

Ustrój dorosłego człowieka jest w stanie przeżyć bez jedzenia ponad miesiąc, lecz bez wody zależnie od szybkości jej utraty, zaledwie kilka dni. Zapotrzebowanie człowieka na wodę można postawić na drugim miejscu po zapotrzebowaniu na powietrze.

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa, Dietetyk Poznań, Dietetyk Mosina, Dietetyk Pobiedziska

Czym jest nietolerancja pokarmowa?

Do niedawna termin „nietolerancja pokarmowa” oznaczał każdą reakcję na pożywienie, w której układ immunologiczny nie odgrywa głównej roli. Obecnie coraz częściej mianem nietolerancji pokarmowej określa się nieprawidłową reakcję organizmu z udziałem systemu odpornościowego i swoistych przeciwciał klasy G (Ig G).

Jedzenie a stres

Dietetyk Poznań, Dietetyk Mosina, Dietetyk Pobiedziska

Jedzenie a stres

Stres towarzyszy nam w codziennym życiu. W wielu przypadkach pozwala on przezwyciężyć codzienne problemy, jednak często nadmiernie nas obarcza i nie umiemy sobie z nim poradzić. Kluczem do pokonania stresu jest poznanie jego przyczyn i znalezienie najlepszych sposobów, które mogą go zredukować. W przezwyciężeniu niektórych negatywnych efektów stresu może pomóc organizmowi regularne i prawidłowe odżywianie.
Niezależnie od źródła stresu fizycznego albo emocjonalnego, organizm reaguje wydzielając adrenalinę – hormon, który przygotowuje nasz organizm do walki albo ucieczki.

Celiakia – co to jest?

Celiakia

Co to jest celiakia?

Celiakia (inaczej nazywana chorobą trzewną) jest to choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten, występująca u osób genetycznie predysponowanych.

Gluten- mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Kasza. Jaką wybrać?

Ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i witaminy E, błonnika, oraz takich minerałów jak żelazo, cynk, chrom, fosfor czy magnez, kasze są cenionym rodzajem pożywienia w codziennej diecie. Kasze zawierają także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Należy jednak pamiętać o tym, że niektóre kasze zawierają gluten. Nie są więc odpowiednimi produktami dla osób chorych na celiakię. Do kasz, które zawierają gluten należy: kasza jęczmienna, kasza manna, kasza kuskus.

Rodzaje kasz- porównanie:

Dla kogo dietetyk?

Bardzo często spotykam się ze stwierdzeniem, że „dietetyk to taka osoba, która odchudza ludzi”. Oczywiście jest to prawda, jednak jest to tylko część zakresu działań dietetyka. W wielu schorzeniach np. w cukrzycy czy nadciśnieniu dietoterapia stanowi podstawę leczenia bądź jest ważnym aspektem w połączeniu z farmakoterapią.

Jednak, aby nie dopuścić do sytuacji, by choroba się pojawiła należy już od okresu niemowlęcego, a w zasadzie od momentu planowania przez rodziców potomstwa i podczas okresu życia płodowego dziecka zadbać o racjonalne odżywianie.