Celiakia – co to jest?

Celiakia

Co to jest celiakia?

Celiakia (inaczej nazywana chorobą trzewną) jest to choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten, występująca u osób genetycznie predysponowanych.

Gluten- mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.

Nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu polega na nadmiernej odpowiedzi układu odpornościowego na grupę białek zbożowych, zwanych prolaminami, a dokładniej na pochodzące z nich frakcje: gliadynę (w pszenicy), sekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu). Istnieją sprzeczne dane co do wyłączania owsa (aweniny) z diety, ponieważ wiele badań wskazuje, że jest bezpieczny dla 95% pacjentów z chorobą trzewną, jeśli nie jest skażony domieszką innych niedozwolonych ziaren.

Celiakia – objawy: najczęstsze objawy celiakii to: biegunka, ból brzucha, chudnięcie, niedokrwistość. Niektóre osoby nie maja prawie żadnych objawów klinicznych pomimo obecności zmian w badaniu histopatologicznym błony śluzowej jelita cienkiego (tzw. utajona choroba trzewna).

Najszybszym i najprostszym sposobem zdiagnozowania celiakii jest wykonanie testu przesiewowego w warunkach ambulatoryjnych (np. w gabinecie dietetycznym). Wynik badania otrzymamy już po 40 minutach.

Celiakia – zalecenia żywieniowe.

Dieta bezglutenowa powinna być lekkostrawna, bogata w pełnowartościowe białko, z ograniczeniem tłuszczu, bogata w witaminy: A,D, C, kwas foliowy oraz w składniki
mineralne, głównie wapń, żelazo i cynk.

Niedobory białka uzupełnia się wprowadzając większą ilość mięsa z drobiu, cielęciny, wołowiny, królika i ryb. Poza produktami zawierającymi gluten z diety należy wyłączyć potrawy tłuste, smażone, kawę zbożową, kakao owsiane, wody gazowane, ostre przyprawy.

Warzywa i owoce należy podawać w postaci soków, przecierów, surówek. Produkty te likwidują niedobory witamin z grupy B oraz składników mineralnych: żelaza, selenu
czy manganu.

Jadłospis powinien składać się z 5 posiłków regularnie podawanych w niewielkich porcjach. Dzieci chore na celiakię z reguły nie maja apetytu, dlatego duże znaczenie
ma urozmaicanie potraw, estetyka przyrządzania i podawania posiłków.

Potrawy powinny być gotowane w wodzie, na parze, w szybkowarach, duszone bez tłuszczu bądź pieczone w folii.

Według najnowszych zaleceń żywieniowych gluten u niemowlaków (np.w postaci 2-3 łyżeczek kaszki mannej dodanej do zupki czy obiadku) powinno się wprowadzać w
piątym miesiącu (karmionych piersią) lub w szóstym miesiącu (karmionych mlekiem modyfikowanym). Okres wprowadzania glutenu powinien trwać około miesiąca. Po
tym czasie można już podawać dziecku gluten w większej ilości i pod różnymi postaciami. Wczesne wprowadzenie glutenu do diety dziecka ma celu zapobieganie
wystąpieniu alergii czy celiakii.

Wszystkie produkty bezglutenowe powinny być oznaczone międzynarodowym symbolem „Przekreślony kłos”. Według Światowej Organizacji Zdrowia mają one
zawierać nie więcej niż 1 mg glutenu w 100g produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *