Jedzenie a stres

Dietetyk Poznań, Dietetyk Mosina, Dietetyk Pobiedziska

Jedzenie a stres

Stres towarzyszy nam w codziennym życiu. W wielu przypadkach pozwala on przezwyciężyć codzienne problemy, jednak często nadmiernie nas obarcza i nie umiemy sobie z nim poradzić. Kluczem do pokonania stresu jest poznanie jego przyczyn i znalezienie najlepszych sposobów, które mogą go zredukować. W przezwyciężeniu niektórych negatywnych efektów stresu może pomóc organizmowi regularne i prawidłowe odżywianie.
Niezależnie od źródła stresu fizycznego albo emocjonalnego, organizm reaguje wydzielając adrenalinę – hormon, który przygotowuje nasz organizm do walki albo ucieczki.
Jednym z efektów stresu jest reakcja systemu odpornościowego, polegająca na obniżeniu zdolności obronnych organizmu, co potencjalnie czyni nas bardziej podatnymi na infekcje i choroby.
Wzrost stężenia adrenaliny w czasie długiego okresu stresu wymusza na organizmie potrzebę dostarczenia większej ilości wit.C, która jest niezbędna w produkcji nowych ilości adrenaliny. Jeśli nie jest to osiągnięte poprzez jedzenie produktów bogatych w wit.C np.: pomarańczy, kiwi, owoców jagodowych, pieprzu, ziemniaków, brokułów, to niektóre części organizmu, jak np. system odpornościowy mogą nieprawidłowo funkcjonować.Czyni nas bardziej podatnymi na przeziębienia i grypy, które to choroby mogą spowodować dalszy ubytek wit.C z organizmu.
Kiedy jesteśmy wystawieni na długotrwały stres, mądrze jest zabezpieczyć system immunologiczny poprzez spożywanie większej ilości produktów bogatych w ß- karoten (prowitamina A), który znajduje się w marchwi, jagodach, ciemnozielonych warzywach oraz żółtych i pomarańczowych owocach.
Regularne spożywanie witaminy C oraz A jak również kwasu foliowego i cynku jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego, który pomaga bronić organizm w wypadku infekcji. Kwas foliowy można znaleźć w fasoli, szpinaku i w innych zielonych warzywach liściastych, podczas gdy dobrym źródłem cynku są kraby, ostrygi, kiełki pszenicy, wątroba, pestki dyni i czerwone mięso.
Przy długotrwałym utrzymywaniu się stresu zwiększa się również zapotrzebowanie na białko. Z tego powodu staje się bardzo istotne regularne spożywanie produktów wysokobiałkowych tj. drobiu, niektórych rodzajów ryb, chudego czerwonego mięsa, jaj, mleka i jego przetworów oraz fasoli w czasie naszych codziennych posiłków.
Sposób żywienia, który dostarcza niewystarczającej ilości białka może wyraźnie zredukować możliwość obrony immunologicznej i zdolność do opierania się infekcjom.
Również istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcz rybi np.: łososia, pstrąga, tuńczyka i sardynek to bardzo dobry wybór, ponieważ zawiera one kwasy tłuszczowe zdolne do zmniejszenia nadmiernej krzepliwości krwi, która pojawia się pod wpływem adrenaliny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *